De week van de toegankelijkheid
De week van 29 september 2014 heeft Radio 2 toegankelijkheid in de aandacht gezet. Daarbij was de rode draad de actie "Help Michiel". We geven graag een overzicht van alles wat er die week in de media is verschenen.
De week van 29 september 2014 heeft Radio 2 toegankelijkheid in de aandacht gezet. Daarbij was de rode draad de actie "Help Michiel". We geven graag een overzicht van alles wat er die week in de media is verschenen.
Joke en Michiel rollen samen voor het magazine mijn Leuven de stad door. Mijn Leuven richt zich vooral op jongeren. En als jeugdige rolstoelgebruikers laten Joke en Michiel de jongeren binnenkijken in hun wereld op wieltjes. Dit kan zeker mee een duwtje in de rug geven om als de jongeren aan te zetten om informatie te verzamelen voor de app.
Lees hier het artikel: On Wheels in Mijn Leuven
Ook onze Vlaamse Minister-President werd betrokken in de actie Help Michiel. Op de laatste dag van de mediacampagne kregen we zijn visie te horen over Teogankelijkheid in Vlaanderen.
Beluister hier het volledige interview met Minister-President Bourgeois .
Hoe de actie voor On Wheels gestart is, kan je onderaan beluisteren. Start je dag was erbij toen er bij Michiel werd aangebeld.
Beluister hier het volldige fragment in "Start je dag" op radio 2.
Voor we aankwamen op de VRT, warmde Sven Pichal toegankelijkheid op door twee flitsen in de uitzending te voegen.
De eerste flits gaf een beeld over de moeilijkheden aan het tankstation, je moet wel erg veel vertrouwen hebben om iemand je bakkaart en code te geven om voor jou te tanken. Luister hier naar "Toegankelijkheid aan een benzinestation".
De tweede flits kroop in de huid van Anja, die een halve dag in een rolstoel doorbracht. Je hoort in onderstaand fragement haar boosheid en frustratie om wat voor de meeste mensen evident is, "koffiekoeken halen bij de bakker".
En dan kwamen we toe bij de VRT. De Madammen, waar de week van de toegankelijkheid is opgestart, hadden een uitvoerig gesprek met Michiel. Wat was zijn droom? Een app maken die toegankelijkheid dicht bij de gebruiker brengt en daarvoor hebben we hulp nodig, veel hulp. We moeten in 5 steden, Antwerpen, Gent, Hasselt, Kortrijk en Leuven in totaal 10.000 locaties opmeten. We zoeken veel vrijwilligers die dat voor ons willen doen. Hoe doe je dat? Lees hier: Hoe ga ik aan de slag?
Om aan den lijve te ondervinden hoe het leven van een rolstoelgebruikers eruit ziet, klom Anja een halve dag in een rolstoel. In onderstaand filmpje kan je mee volgen hoe het haar verging. Een eye-opener voor niet rolstoelgebruikers: Anja "op stap" met Michiel.
Luister hier naar het boeiende project On Wheels: "Help Michiel"
Om onze eerste mediadag af te sluiten, werd de actie opgepikt door de volgelingen. Presentatrice Karen heeft in haar programma nog eens de oproep herhaald om met zijn allen de straat op te gaan en op te meten voor de app. Luister hier naar "de oproep voor On Wheels".
De tweede dag breekt aan. De madammen rollen verder in het verhaal van toegankelijkheid. Ze hebben een gesprek met een studente in Hasselt die is gaan opmeten. Luister hier naar de ervaring van het opmeten. Meten is weten.
Ook de regionale zenders hebben toegankelijkheid in the picture gezet. Hier hoor je een stukje uit de regio kortrijk .
Jan Hautekiet kon niet voorbijgaan aan het verhaal van Michiel. In het bijgevoegde interview spreekt hij met Michiel over het project om een app te maken die mensen met een beperking verder kan helpen. Interview met Hautekiet .
De kunst van actie is de herhaling. Sven Pichal herhaalt de oproep om handelszaken te gaan opmeten. Luister hier naar deze toegankelijke oproep .
Afsluiten doe je in schoonheid, althans voorlopig. We nemen afscheid van De madammen en maken een afspraak om terug te komen als de app het levenslicht ziet. We zullen jullie missen madammen.
Joke vertelt openlijk over sexualiteit in een rolstoel. Een eerlijke blik op sexbeleving waar we veel kunnen van leren. Dank Joke, erg mooi. Luister hier naar Generatie M .
Hoe het allemaal begon? De Madammen nodigden Michiel uit om te getuigen over zijn ervaringen in een rolstoel. Michiel belandde in 2013 ind e rolstoel na een dramatisch ongeval in Thaïland. Voor hem startte een nieuw leven vol hindernissen. Dit was het startschot om een droom te willen waarmaken, een app voor toegankelijkheid ontwikkelen.
Naar een festival gaan in een rolstoel is niet evident. Naar een strandbar evenmin. Joke en Michiel gaan samen met een journaliste op pad om te vertellen over de drempels van de strandbar in Antwerpen.
Na het eerste interview op Radio 2 kreeg toegankelijkheid ook ruime aandacht in de geschreven pers. De gazet van Antwerpen schreef er een heel dossier over. Lees hier de weekendbijlage in de GVA.
De standaard wou wel eens weten hoe het is om een zomers terras op te zoeken in een rolstoel. In dit artikel merk je pas hoe evident het is om op uitstap te gaan. In een rolstoel ziet het er helemaal anders uit. Lees hier de avonturen op de strandbar in Antwerpen.
Het Laatste Nieuws lanceert mee de oproep om op stap te gaan om locaties op te meten. Lees hier het artikel.
Het Nieuwsblad lanceert mee de oproep om op stap te gaan om locaties op te meten. Lees hier het artikel.
De Morgen lanceert mee de oproep om op stap te gaan om locaties op te meten. Lees hier het artikel.
Michiel vertelt zijn droom in Het Laatste Nieuws. Op naar een massa informatie om rolstoeltoegankelijkheid in kaart te brengen.
Joke, één van de trekkers van On Wheels gunt je een blik op de toegankelijkheid in Antwerpen.
In Reyers laat kreeg Michiel de kans om voor kijkend Vlaanderen de oproep te lanceren om vrijwilligers aan te sporen om op pad te gaan om zaken op te meten. Bekijk hier het gesprek met Lieven.
Een boeiend gesprek over toegankelijkheid. Michiel gaat in Debat met Bob Van Den Broeck over de toegankelijkheid in Vlaanderen. Kijk hier naar de uitzending van Volt.
In Polen is een man geopereerd die niet meer kon lopen. Een ingreep met stamcellen bracht de oplssing. Hij loopt opnieuw. Voor de dag wou weten wat Michiel daarvan dacht en belde hem uit bed. Luister hier naar Michiel .
De stad Antwerpen zet zijn beste beentje voor. Op hun site roepen ze de inwoners op om mee op pad te gaan om gebouwen op te meten naar toegankelijkheid. Lees hier het artikel.